Форум Великого Омеляника

Теми для публікацій та розмов


Історія нашого села
19 лютого 2012 Сергій Кальчевський

Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Кальчевський Сергій, користувач 1ua
Сергій Кальчевський
Тема: Історія нашого села
  • За 0,3 км на північний схід від села і за 0,2 км на південь від траси Луцьк-Володимир-Волинський, на схилі лівого берега р. Омеляник (правосторонній доплив р. Стир) висотою 6–8 м над рівнем заплави – багатошарове поселення стжижовської, тшинецько-комарівської, вельбарської культур і давньоруського періоду площею 1,5 га.
  • В східній частині села, на захід від території Міжколгоспбуду і пересувної механізованої колони, на схилі правого берега р. Омеляник висотою 6–8 м над рівнем заплави, на північ від сільської дороги – поселення періоду ХІІ–XIV ст. площею близько 1 га.
  • На південно-західній околиці села, на схилі правого берега р. Омеляник на висоті 6 м над рівнем заплави – двошарове поселення тшинецько-комарівської культури доби бронзи та давньоруського періоду ХІІ-ХІІІ ст. площею 1 га.
  • У південно-західній частині села, на мисі першої надзаплавної тераси правого берега р. Омеляник, на присадибній ділянці Б. Моторного та поруч із ним – двошарове поселення ХІ-ХІІІ ст. та пізньосередньовічного часу. У 2006 році на ньому були проведені стаціонарні археологічні розкопки під керівництвом Шкоропада В. В. В розкопі розмірами 16х8 м об’єктів виявлено не було, зібрано матеріали давньоруського періоду (серед них – цілий горщик ХІІІ ст.) та пізнього середньовіччя
  • На знаменитому з'їзді монархів у Луцьку — найбільшому тоді дипломатичному з'їзді в Європі, що почався в січні 1429 року й тривав сім тижнів, зустріч короля Ягайла й Великого князя Литовського, Руського та Жемантійського Вітовта відбулась на Омелянику, звідки польського короля та його духовенство було запршено до замку.http://1ua.com.ua/sm...>

19 лютого 2012


1


  Закрити  
  Закрити